Müdür Aranıyor…

Müdür Aranıyor…

Ömer Şengüler, 4 Temmuz 2014

Yıllarınızı işinize verdiniz, kazancınızı yine işinize yatırıp markanızı büyüttünüz. Türkiye’de güçlü bir marka oldunuz ve işler de iyi gidiyor. Şimdi de “Tüm bu yorgunluğuma değsin” diyorsunuz ve markanızı dünyanın her yerinde pazarlamak, bir dünya markası olmak istiyorsunuz.

Bu durumda aşağıdaki yönetici adaylarından hangisini işe alırsınız?
a) Global Algı Yönetimi Müdürü
b) Global Kriz Yönetimi Müdürü
c) Global İtibar Yönetimi Müdürü
d) Global Pazarlama Müdürü
e) Hepsi

GAYM
Global Algı Yönetimi Müdürü;
· Şirket içi iletişim araçları geliştirir “iç algı” yönetimi yapar.
· Paydaşlar ve müşteriler ile iletişim araçları geliştirir “dış algı” yönetimi yapar.
· Ülke ülke, bölge bölge markanızın pozitif algısını yaratır ve onu yönetir.
· Kitleleri dinler, trendleri araştırır, rakipleri dikkatlice izler, marka algınızın rakiplerinkinden hep bir adım önde olmasını sağlar.
· Olumsuz tepkilere anında şeffaf cevaplar ve çözümler üretir.
· Twitter, Facebook, Youtube, Call Center, İnsan Kaynakları, İletişim müdürlüğü veya şirket santral elemanına gelen her türlü soru, eleştiri, öneriyi en fazla onbeş dakika sonra kendi ekranında görür ve bunlarla ilgili aksiyona geçer.
· Markanızla ilgili dijital veya matbu görsel veriler hazırlar ve bu araçları medya, finans, STK ve kamu dünyası ile istendiğinde ve periyodik olarak paylaşır.
· İnterneti, mobil uygulamalarını ve yeniliklerini su gibi ezberler çünkü konvansiyonel mecraların bir günde gerçekleştireceklerini online mecraların bir saniyede yapabileceklerini bilir.
· Bilgisayar, tablet, mobil telefon gibi ekranı olan her cihazı çok iyi kullanır. “Onları benim oğlan iyi beceriyor” demez.

GKYM
Global Kriz Yönetimi Müdürü
· Tüm birimleri dinleyerek “Kriz Yönetmeliği”ni yayınlar ve ihtiyaç olduğunda yönetmeliği yeniler.
· En şiddetlisinden başlayarak olası kriz senaryolarını simüle eder ve şirket içi & şirket dışı yapılacaklar listesini hazırlar.
· Yedekleriyle birlikte kriz masası üyelerini ve kriz masası odalarını belirler.
· Yılda en az bir kez kriz senaryoları tatbikatlarını gerçekleştirir. Bunları aynı itfaye yangın tatbikatı gibi yapar. (Örneğin; Ürün paketinden sinek çıktığı haberi internette ilk çıktığı dakika kriz masası tatbikatı)
· Üretim, lojistik, teknik, IT, pazarlama, satış, satış sonrası servis gibi birimlerde kriz iletişim sorumlusu & sorumlularını belirler ve “Kriz Yönetmeliği”ni onlarla paylaşır.
· İnterneti, mobil uygulamalarını ve yeniliklerini su gibi ezberler çünkü internet icat olduğundan beri “kriz geliyorum demez”i iyi bilir.
· PR cınız ve İletişim danışmanlarınız ile can ciğer kuzu sarması çalışır onlarla yarışmaz.
· Kriz anında paniklemeden, sükunetini bozmadan krizi yöneten kişidir.
· Global markalaşmada kriz yönetiminin öneminin bilincinde olduğundan kriz daha vuku bulmadan 7/24 hazırdır çünkü onun gıdası adrenalindir.

GİYM
Global İtibar Yönetimi Müdürü;
· B2B ve B2C gözünde markanızın itibarını yönetir. (B2B; Ortaklar, paydaşlar, tedarikçiler, bayiler, bankalar, resmi makamlar. B2C; son kullanıcı olan müşteriler ve potansiyel müşteriler)
· İtibar yönetiminin “hakikatle gerçeği (truth & reality) birbirine yaklaştırmaktır.” olduğunu iyi bilir. Olmayan bir itibarı yönetmeye çalışmaz önce itibarı sağlar.
· “İletişim bir paraşüt gibidir paraşüt de ancak açık olduğunda işe yarar” gerçeğine inanır iletişime açık, maillerine cevap veren, randevu vermekten, roportaj vermekten kaçmayan biridir.
· Itibarı sağlamanın zor ama kaybetmenin çok kolay olduğunu bilir ve bu yüzden hep diken üstünde dikkatli davranır.
· İnterneti, mobil uygulamalarını ve yeniliklerini su gibi ezberler çünkü internetin markanın itibarını vezir de edebileceğini rezil de edebileceğini bilir. Ekşi sözlük nedir, youtube nasıl işler, Google search’de tırnak içinde yazarsan ne olur, vine videoları kaç saniyedir, Facebook’da like mı talk about mı önemlidir? Hepsini ezbere bilir.
· Şirket Yönetim Kurulu, CEO, Genel Müdür, GMYardımcıları ile şirket çalısanları arasında bir iletişim köprüsü görevi gördüğünü bilir, işveren markasını güçlü kılar.

GPM
Pazarlama Müdürü
· Pazarlamanın satış olmadığını bilir.
· Pazarlamanın reklam olmadığını bilir.
· Global pazarlamanın ürünü ve süreçleri iyi tanımaktan geçtiğini bilir, üretim tekniklerini, tedariği, lojistiği, dış satım tekniklerini iyi bilir, global düşünür global yaşar global pazarlama yapar.
· Araştırmanın pazarlama için havadaki oksijen kadar önemli olduğunu bildiğinden günde üç öğün global anketler, etki araştırmaları, etnografik araştırmalar, odak grup araştırmaları, bilinirlik ve algı testleri yaptırır, bunları çok iyi analiz ederek global müşteriyi iyi tanır.
· Kültürel farklılıkları su gibi ezberler. Müslümanların Ramazan ayındaki duygularını, Christmas’ın Romanya’da ve Kıta Avrupası’nda farklı günlerde kutlandığını, Güney Amerika’da Kuzey Amerika iletişiminin aynısının yapılamayacağını, Belçika’da en az üç resmi dil konuşulduğunu bilir. Sushi sevmese de tadından haberdardır.
· Yabancı dil bilmenin yeterli olmadığına, her yeni kültürün yeni bir insan olduğuna inanır tüm dünya insanlarını sever.
· New York’tan Hong Kong’a Duty Free” Gümrüksüz satış noktalarını fethedilecek kaleler olarak görür.
· Dünya rakiplerinin her attığı adımı her katıldığı fuarı her lansmanını bilir, takip ve analiz eder.
· Kendisine ulaşan her iletişim, araştırma, medya ve pazarlama önerisine “zaten biz bunları biliyoruz, yapıyoruz” deyip geri çevirmez projeyi bir başkasına iletip topu taça atmaz, şirket web sayfasında pazarlama teklifleri için bir form hazırlar önerileri filtre eder, iyi bir dinleyendir.
· İnterneti, mobil uygulamalarını ve yeniliklerini su gibi ezberler çünkü online pazarlamasız bir pazarlamanın artık mümkün olmadığını iyi bilir.
· Gelen maillere telefonlara cevap verir, iletişime açıktır. Linkedin profilinde email adresini herkesle paylaşır.
· Şirketin online sayfaları ve call center’a gelen pazarlama önerilerini takip eder, eleştirileri dikkate alır.
· Kendi ürünlerini satın alanların başka nelere para harcadıklarını araştırır öğrenir bu sayede müşterilerinin gören gözü duyan kulağı adım atan ayağı olur.
· Pazarlamanın havalı bir iş olduğuna değil zor bir iş olduğuna inanır.
· Reklam Müdürü, Yaratıcı Ajans, PR danışmanı, Medya Ajansı, Online Marketing Ajansı, Event Ajansı için stratejileri belirler, Ajansları briefler, onlarla tek bir ekip olur.
· Uyum içerisinde calışır, “ben” değil “biz”e inanır.

Bazılarınızın,
-“Önce iç piyasayı bir halledelim sonra dünya pazarına bakarız.”
-“Önce altyapıyı, üretimi çözelim. Üretimde sorunlarımız var.”
ya da;
-“Biz dünyanın her yerinde yokuz ki.”
dediğini duyar gibiyim.
Ama unutmayın ilk müşterinizi ilk ürünü piyasaya sunduğunuz gün edindiniz ya işte o ilk günden itibaren markanıza sahip çıkmak zorundasınız.
Mercedes, Victoria’s Secret, Wallmart, Godiva, Barclays Bank’ın dünyanın her ülkesinde, her kentinde fabrikası, şubesi ya da kendi satış noktası yok ama ilk günden itibaren yarattıkları güçlü marka algıları var.
Ulusal bir marka olduysanız artık bir dünya markası olmanız zor değildir yeter ki kararlılığınız ve bunun için bir planınız olsun.
Dünya markası olmak bir pazarlama projesidir. Pazarlama en tepedekiler ile en alttakilerin en uçtakilerle merkezdekilerin elele tutuşmasındaki ruhtur.
Pazarlama ürünü ve müşteriyi iyi tanımak ve evinizdeki davette onlara ev sahipliği yapmaktır.

Büyük bir davet vermenin, bir dünya markası olmanın zamanı gelmedi mi yoksa?

HENÜZ YORUM GİRİLMEMİŞ


Yorum ekle

Gerekli Alanlar *

*